Κοζανίτικη Αποκριά… όταν οι μνήμες ζωντανεύουν το παρελθόν και διαμορφώνουν το σεργιάνι του μέλλοντος! (Γράφει ο Τέλης Βωβός)


Η Κοζανίτικη Αποκρά, ένα λαϊκό , εθιμικό και συμμετοχικό δρώμενο, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και την προετοιμασία της για τους καρπούς της επόμενης χρονιάς που θα γεμίσουν το τραπέζι των ανθρώπων της περιοχής στον επόμενο βαρύ Χειμώνα.
Ένα έθιμο μοναδικό και αρχέγονο στον ελλαδικό χώρο, του οποίου την ακριβή έναρξη δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς και ανάγεται στα βάθη των αιώνων από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Από τη γέννηση του δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάγκη κάλυψης της επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των ανθρώπων της γειτονιάς και στην εξέλιξη του έφτασε να αποτελεί σημείο αναφοράς και ανταμώματος ανθρώπων από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Αποκριά στην Κοζάνη σημαίνει συγχώρεση , σημαίνει ένωση , σημαίνει Ξεφάντωμα και συμμετοχή στο χορό γύρω από τη Φωτιά που ανάβει για να σηματοδοτήσει το σημείο συγκέντρωσης και τότε και τώρα…η υπέροχη αγέρωχη φωτιά μας…ο Φανός μας!

Ο Φανός μας, που καταφέρνει να ενώσει ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους μέχρι εκείνη την στιγμή, να τους βάλει πλάι – πλάι να πιαστούν χέρι με χέρι, να χαμογελάσουν, να διασκεδάσουν και όπως είχε πει ο μεγάλος μας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, χορεύοντας να γράψουν στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή τους.

Η Αποκριά στην ψυχή του κάθε Κοζανίτη δεν τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα…
Συνεχίζει να περιφέρεται με ανυπομονησία στο μυαλό περιμένοντας με λαχτάρα την επόμενη φορά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *