Αποκριά στην Κοζάνη (Γράφει ο Κώστας Χρυσάκης)


Ένα από τα έθιμα που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και που αντέχουν στο χρόνο,προσαρμοσμένα στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες,είναι και η Αποκριά της Κοζάνης.
Τα δρώμενα της Κοζανίτικης Αποκριάς δεν έχουν καμιά σχέση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις άλλων Ελληνικών αστικών κέντρων ,οι οποίες είναι απομίμηση αντίστοιχων εκδηλώσεων των χωρών της Δύσης ή της Λατινικής Αμερικής. Η Κοζάνη επιμένει στον αγροτικό χαρακτήρα του κορυφαίου της εθίμου,επιμένει στην εστία και τη φωτιά του Φανού,επιμένει στα κάθε είδους παραδοσιακά τραγούδια, στα αρχέγονα χορευτικά βήματα τα οποία επιδιώκουν να ξυπνήσουν τη γη από τον χειμερινό λήθαργό της, στα χάλκινα μουσικά όργανα και τους τοπικούς μουσικούς σκοπούς,στο ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα,στο χαρακτηριστικό κοζανίτικο χιούμορ, στη ντόπια παραδοσιακή κουζίνα με τα κιχιά και το μπακλαβά,αλλά και στο υπέροχο ντόπιο κρασί.

Σε όλο αυτό το παραδοσιακό σκηνικό σπουδαίο ρόλο παίζει η συμμετοχή της νεολαίας.Οι νέοι με το δικό τους αυθορμητισμό συνεχίζουν όλη αυτή την παράδοση, τραγουδώντας και χορεύοντας στο Φανό, γλεντώντας παραδοσιακά στα νεανικά στέκια της πόλης και συμμετέχοντας δυναμικά στην μεγάλη παρέλαση της Αποκριάς. Παράλληλα,νέοι και νέες απ΄όλη την Ελλάδα,φοιτητές κι επισκέπτες,εγκλιματίζονται κι αυτοί στο κοζανίτικο αποκριάτικο κλίμα και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κοζανίτικης Αποκριάς σ΄όλη την Ελλάδα.

Δώδεκα μέρες διαρκεί η Κοζανίτικη Αποκριά. Δώδεκα μέρες σκωπτικής διάθεσης κι ανατροπής των κοινωνικών δεδομένων.Μετά το δωδεκαήμερο ξεφάντωμα και την αλληλοσυγχώρεση που γίνεται το βράδυ της Κυριακής το ξέφρενο σκηνικό αλλάζει και δίνει τη θέση του σε ένα άλλο,κατανυκτικό πλέον,αφού την Αποκριά διαδέχεται η Καθαρή Δευτέρα με τα νηστήσιμα εδέσματα και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Να είμαστε καλά,να περάσουμε καλά,να συμμετάσχουμε όλοι στα Αποκριάτικα δρώμενα και να κάνουμε ένα, έστω ολιγοήμερο, διάλειμμα από τη μίζερη,αγχώδη και γεμάτη έγνοιες καθημερινότητα.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *